Телефон: 04733-2-09-38 | Email: smilaschool6@ukr.net

Центр взаємодії медичної служби з УОП “Здоровим бути модно”

Перелік посилань з питань вакцинації, які будуть корисними для освітян при спілкуванні з учнями та їх батьками

Щеплення дітей:

Вакцинація дорослих:

Відеоролики: 

Аудіоролики: 

 

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу PDF_file_icon.svg_-834x1024.png

Про стан імунопрофілактики в Черкаській області

 

 

 

 ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

КІР – легке захворювання, навіщо панікувати?

Ще донедавна кір був поширеною дитячою хворобою та невіддільною частиною дитинства. Хоча більшість дітей одужували від нього, багато хто з них не міг упоратися з хворобою. Кір може спричинити такі ускладнення, як пневмонія та енцефаліт. Із тисячі хворих одна-дві людини помирають. До винайдення вакцини щороку від кору помирало 450 людей. Більшість із них – здорові діти.

2. Як поширюється захворювання?

Вірус кору легко поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина чхає або кашляє. Кір – одна з найзаразніших хвороб. Вірус кору може жити до двох годин на предметі, якого торкався хворий. Тому людина може легко заразитися в аеропорту чи інших місцях масового скупчення людей.

3. Які симптоми хвороби?

Найтиповішими симптомами є висока температура, яка супроводжується нерівномірним червоним висипом або висипом коричневого відтінку. Але це не єдині симптоми! До того, як з’явиться висип, діти мають симптоми, схожі на прояви застуди чи грипу: кашель, нежить, лихоманка, почервоніння та сльозоточивість очей. Тому кір можна переплутати з іншими хворобами, які супроводжуються висипом і температурою. Однак під час кору стан із появою висипу не покращується на відміну від ентеровірусних чи герпесних інфекцій – таких як розеола чи інфекційний мононуклеоз.

4. Як лікуватися людині, що захворіла на кір?

Не існує препаратів, які діяли б на вірус кору. Але ми можемо боротися із симптомами. Наприклад, якщо висока температура – приймати протигарячкові препарати, якщо закладений ніс – використовувати судинозвужувальні засоби, аби могти краще дихати. Якщо з’явилася бактеріальна пневмонія – лікуватися антибіотиками.

Кір дуже часто вражає нервову систему – починається запалення головного мозку. Енцефаліт супроводжується судомами, але є препарати, які впливають на судоми. Якщо спостерігається порушення дихання, легені постачають чистим киснем і знімають набряк головного мозку, щоб це не призвело до смерті або незворотних уражень мозку.

5. Коли варто вакцинувати дітей проти кору?

В Україні першу дозу вводять малюкам у 12 місяців, другу – в шість років. Високий рівень вакцинації захищає тих, що не можуть бути щеплені через вік чи протипоказання.

6. Чи безпечна вакцина проти кору?

Безпечна. Але, як і будь-які інші ліки, може мати побічні дії. Це зазвичай лихоманка, нездужання та біль і набряк у місці ін’єкції. Вакцина проти кору нечасто спричиняє серйозні ускладнення. Підхопити справжній вірус набагато небезпечніше.

7. Чи надовго захищає вакцина?

Вакцина проти кору ефективна, але жодна вакцина не дає стовідсоткової гарантії, що ви не захворієте! Якщо вам ввели тільки одну дозу, ви все ще в групі ризику. Саме тому в Україні почали вводити другу дозу в 1986 році. Друга доза вакцини захистить вас на більш ніж 95%.

8. Чи можна вакцинувати проти кору дітей і дорослих під час зростання рівня захворюваності на ГРВІ та грип?

Так. Вакцинація проти кору безпечна під час зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Науковці аналізували окремі випадки бактеріальних і вірусних інфекцій у популяції впродовж так званих періодів ризику після щеплення (0 – 30 днів, 31 – 60 днів і 61 – 90 днів). Їхній висновок – вакцина КПК не підвищує ризики цих інфекцій, тобто не “перевантажує” імунну систему, не послаблює захист.

Тож теза, що вакцинуватися проти кору під час зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ небезпечно – хибна! В деяких областях перевищений епідемічний поріг захворюваності, але епідемії грипу в країні немає.

Легкі супутні інфекції не розглядаються як протипоказання до вакцинації. Введення вакцини КПК (комплексної вакцини проти кору, паротиту та краснухи) не рекомендоване лише особам із високою температурою тіла чи іншими ознаками серйозного захворювання. Також протипоказання до щеплення КПК включають тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми або тяжкі алергічні реакції на компоненти вакцини (наприклад, неоміцин чи желатин); вагітність; тяжкий імунодефіцит; прогресуючу ВІЛ-інфекцію; прогресуючу лейкемію чи лімфому, інші тяжкі онкологічні захворювання; проведення терапії високими дозами стероїдних гормонів, алкілованими чи метаболічними препаратами, проведення променевої терапії, яка пригнічує імунітет.

9. Чи це примусова вакцинація?

Ні, це не примусова вакцинація, а захід для підвищення рівня імунізації і захисту українців від смертельно небезпечної хвороби. Адже проти кору не існує ліків, а єдина можливість уберегтися – зробити щеплення.

Вакцинуватимуть дітей у Сарненському районі за обов’язкової умови – згоди батьків.

10. Чи є сенс вакцинувати проти кору тих, що вже перехворіли?

Якщо людина вже перехворіла на кір, вакцинація проти цієї хвороби не потрібна. Але є нюанс – вакцина комбінована. Окрім кору, людина отримує антитіла і проти епідемічного паротиту, і проти краснухи. Тому щепитися цією вакциною також потрібно, аби потім не підхопити ці дві недуги. Зайва доза не зашкодить!

11. Чому серед хворих так багато вакцинованих?

Згідно з даними, серед вакцинованих на кір захворіло приблизно 30% осіб. Це ті, що документально мають дві дози вакцини проти кору. Проте варто враховувати той факт, що серед них багато таких, яким ці щеплення просто записали, а насправді не робили.

Відповідно до інструкції до вакцини, ефективність вакцинації двома дозами становить 95%, однією – 85%. Тому якщо людині ввели тільки одну дозу, вона до кінця не захищена. А при такій низькій кількості вакцинованих сприятливість висока.

Проте ще жоден вакцинований чи перехворілий не мав важкого ускладнення – енцефаліту і не помер. У вакцинованих спостерігається переважно висока температура, ломота, рясний висип.

12. Чи варто боятися тим, що мають хибний запис про вакцинацію?

Ні лікарів, ні батьків карати або сварити за це не будуть! Ніхто не ставитиме їм зайвих запитань. Українці можуть спокійно прийти до медзакладу, сказати чи написати у карточці, наприклад, “прошу вважати мою дитину невакцинованою” або “прошу вакцинацію вважати помилковою” і піти на щеплення. Головне мати бажання.

13. Що робити, коли не впевнений, що вакцинувався проти кору.  Чи потрібно вводити додаткову дозу?

Якщо ви не впевнені у своїй історії вакцинації, поговоріть зі своїм лікарем про необхідність додаткового щеплення. Шкоди від ще одного щеплення, навіть якщо ви вакцинувалися раніше, не буде! Кір – це жива вакцина.

14. Які протипоказання до вакцинації проти кору?

Перелік протипоказань щодо вакцинації КПК невеликий. За світовими стандартами, він не включає легкі застуди з температурою до 38°С.

Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується. Це такі випадки:

* Гостре захворювання, що супроводжується температурою за 38,5°С.

* Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).

* Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).

* Вагітність. Вакциною КПК не щеплять вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.